ПРОТЕИНИ

Протеини

Представляващи около 20% от теглото на човешкото тяло, протеините изпълняват най-разнообразни функции в организма като жизненоважни компоненти на телесните тъкани, ензими и имунни клетки. Протеините са най-важната храна за спортистите и за всички, които искат да изваят красиво спортно тяло.

Протеините са сложни молекули, които се състоят от комбинация от различни аминокиселини – съединения, които съдържат въглерод, кислород, водород, азот и понякога сяра. Аминокиселините се свързват едни с други в специфично количество и уникални комбинации за всеки различен протеин.

Протеините, предоставящи 4 калории на грам, са важен източник на енергия за тялото, когато не са на разположение въглехидрати и мазнини. В допълнение към използването на протеините за генериране на енергия за клетъчните функции, когато е необходимо, органите използват аминокиселините, съдържащи се в протеините, за да произвеждат собствени протеини.

Видове протеин proteinпротеини

Съществуват различни видове протеини, на база произхода им. Първата група са животинските, които организмът получава при консумация на хранителни продукти от животински произход, каквито са месото и млякото например. Животинските протеини са известни още като пълни протеини, защото съдържат всички основни аминокиселини.

Следващия вид са растителните. Те са познати като непълни протеини, защото са лишени от една или повече от основните аминокиселини.

Протеините, синтезирани от организма
изпълняват редица важни физиологични функции

– Производство и поддръжка на структурни протеини: тялото произвежда няколко структурни белтъци, като миозин, актин,колаген, еластин и кератин, които поддържат здравината и целостта на мускулите, съединителната тъкан (връзки и сухожилия), косата, кожата и ноктите.

– Производство на ензими и хормони: всички ензими, които са съединения, които катализират химичните реакции в тялото, са съставени от протеини. В допълнение, хормоните, участващи в регулирането на кръвната захар (инсулин и глюкагон), както и хормоните на щитовидната жлеза са също синтезирани от протеини.

– Производство на пренасящи протеини и липопротеини: някои протеини се използват от организма да пренасят различни вещества до телесните тъкани. Тези пренясящи протеини включват хемоглобин (носи кислород), трансферин (носи желязо), церулоплазмин (носимед), ретинол-обвързващ протеин (носи витамин А), албумин и транстиретин (носят други протеини). Липопротеините участват в транспортирането на мазнини и холестерол.

– Производство на антитела: антителата, които са всъщност протеини, играят важна роля в имунната система чрез свързването им с антигени (вируси, бактерии), като по този начин деактивират антигените и ги правят по-видими за имунните клетки (наречени макрофаги), които разрушават антигените.

– Поддържане на подходящ воден баланс: протеините участват в поддръжката на осмотичен натиск, който контролира количеството на водата, която се намира вътре в клетките.

– Поддържане на подходящ киселинен баланс: поради способността им да се съчетават с кисели и основни вещества, протеините помагат за поддържане на нормален киселинен баланс в организма.

Дефицит на протеини

Както възрастните, така и децата могат да живеят здравословно и при нисък прием на протеини, в случай че приемат достатъчно количество калории, тъй като всички по-съществени аминокиселини се намират в храната. В резултат на това, симптомите на дефицит на протеини най-често се наблюдават при по-бедните хора, които имат ограничен достъп до храна.

Белтъчно-енергийното недохранване, причинено от ниска доза на протеини и калории, е особено често при деца от развиващи се народи, тъй като децата изискват повече протеини на килограм телесно тегло, отколкото възрастните, за да се спомогне бързия растеж и развитие.

Съществуват два вида протеиново енергийно недохранване: крайно изтощение и kwashiorkor. Крайното изтощение е състояние на полу-глад, което може да се появи при хора от всички възрасти, които имат ограничен достъп до храна, но е най-често при деца, които не са кърмени. Симптомите на крайното изтощение включват загуба на тегло, на мускулна маса, на мазнини, слабост, умора и чести инфекции.

Kwashiorkor е гвинейска дума за “злия дух, който инфектира детето” и обикновено се среща при деца под 4 годишна възраст, които приемат храна с много въглехидрати и почти никакви протеини. Симптомите на kwashiorkor включват загуба на мускулна маса, отоци (задържане на течности) и чернодробна стеатоза.

Висок прием на протеини

Прекомерният прием на протеини в продължение на много години може да доведе до проблеми с бъбреците и/или ускорена костна загуба, която в крайна сметка води до остеопороза.

При готвене, протеините преминават през физически промени наричани денатурация и коагулация. Денатурацията е свързана с промени във формата на протеините, като по този начин се намалява разтворимостта на протеиновата молекула.

Коагулацията причинява съсирване на протеиновите молекули, както се случва, когато се приготвят бъркани яйца. Когато храните, съдържащи протеини се готвят повече от необходимото е възможно да се унищожат чувствителни на топлина аминокиселини (например, лизин) или протеините да станат устойчиви на храносмилателните ензими.

Всяко лекарство, което намалява секрецията или неутрализира действието на солната киселина в стомаха има отрицателно въздействие върху храносмилането на протеини. В допълнение, стероидните противовъзпалителни лекарства (например, преднизон) могат да доведат до загуба на мускулна маса, поради което се препоръчва хората, които приемат тези лекарства да увеличат своя прием на протеини.

Макар и необходими за нашето здраве, протеините не се използват често терапевтично. Въпреки това, високият хранителен прием на протеини е полезен за хора, които са имали тежка физическа травма и за спортистите. Освен това, няколко отделни аминокиселини като глутамин, лизин, фенилаланин, тирозин, аргинин и цистеин са използвани често терапевтично.

Като хранителни добавки са на разположение широк спектър от протеини на прах. Особено популярни са тези, които съдържат соев протеин, тъй като соята е известна с възможността си за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак.

Източници на протеини

Отличен източник на протеини са риба тон, скариди и риба треска.
Много добър източник са еленово месо, камбала, сьомга, миди, пуешко, пилешко, агнешко, говеждо месо, телешки черен дроб, спанак, тофу, синап, соя и моцарела.

Добри източници на протеини са яйцата, млякото, карфиол и много бобови растения.