ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

* Това са продукти, съдържащи концентрирани съставки, чието предназначение е да допълват храненето на човек, в случай, че то не е пълноценно;
* не спадат към категорията на хранителните продукти;
* не са фармацевтични продукти;
* не са продукти за специално хранене;
* не са предназначени за специална категория хора.

Сигурно е, че физическото и психическото ни състояние са неразделно свързани с начина ни на живот и хранителните ни навици.

Стресът, умората, намалената физическа активност, липсата на свободно време, както и бедната на полезни вещества храна са характерните признаци на съвременния начин на живот.
Изпитваме силна нужда да направим нещо, за да променим това състояние и да започнем да се грижим по-добре за здравето си.

Хранителни добавки са създадени да отговорят на тази потребност и да подкрепят организма при
непълноценно хранене. Не забравяйте, че те не заместват храненето, а го допълват!
Факт е, че в днешно време хората, които се хранят правилно са много по-малко. По този начин организмът се лишава от така необходимите му витамини,минерали и микроелементи. Тези вещества са от жизненоважно значение те даряват тялото с енергия, сила и добро здраве. Изводът е един: човек се нуждае от хранителни добавки!

През последните години представата на хората за обогатените с витамини хранителни добавки значително се промени. Преди се считаше, че те са фармацевтични продукти, предназначени за деца, бременни жени и хора със сериозни здравословни проблеми. Днес, приемът на хранителни добавки е задължителен за правилното функциониране на човешкия организъм.

Те се разделят на две основни категории:
* Хранителни добавки, които допълват обичайното хранене или диета.
* Храни за специален хранителен режим: Става въпрос за хранителни продукти, включващи съставки, предназначени за определена група хора (напр.бебета и малки деца, хора с нарушен метаболизъм и др.).

Хранителната добавки се счита за продукт, допълващ ежедневния хранителен режим. Тя може да съдържа минерали, аминокиселини, билки и екстракти.Организмът не може сам да произвежда витамини и минерали и затова се налага да му ги осигурим чрез храната и хранителните добавки. До момента са открити 11 витамина и 15 минерала. Всеки един от тях има своето предназначение. Например: теаминът спомага за преобразуването на глюкозата в енергия, витамин D контролира начина, по който тялото ни оползотворява калция а витамин А подобрява зрението.

Според редица изследвания, хората,които приемат хранителни добавки са по-здрави, грижат се по-добре за външния си вид и следват уравновесен хранителен режим. Храненето на тази група хора (сравнено с неприемащите хранителни добавки) е обогатено с витамини и минерали, съдържа малко мазнини и много растителни влакна.

Продажбата на хранителни добавки
Приемът на хранителни добавки се е увеличил значително в САЩ, както и във всички европейски страни. Според проведени проучвания,най-търсени са диетичните хранителни добавки, съдържащи мултивитамини и микроелементи. Изследване на National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES, 1999-2000) показва, че 52% от възрастните хора приемат хранителни добавки, от които 35% редовно. Честотата на приема им отбелязва растеж: от 23% се е повишила на 35%, а наскоро е достигнала 40%.Най-често подобни добавки се използват от жени, по-възрастни хора и спортисти.

Обикновено хората, които приемат добавки следват и по-здравословен хранителен режим. 70% от американците заявяват, че ползват ежедневно хранителни добавки. Мнозинството от тях предпочитат хранителните добавки, богати на витамини и микроелементи. (FDA Health and Diet Survey, 2004) 52% от хората, взели участие в изследванията на NHANES (1999-2000), са приемали витаминозни добавки през изминалия месец, а 35% заявяват, че редовно вземат добавки, обогатени свитамини и микроелементи (MVMM).(Radimer K., Am J Epidemiol, 2004)

Напомняме ви, че върху етикетите на хранителните добавки са изписани съставките им. Важно е да им обръщаме особено внимание, както и да отдаваме значение на срока на годност.В днешно време е задължително да се грижим непрекъснато за организма си, дарявайки го с полезни вещества,за да можем да компенсираме неправилното и бързо хранене, което ни налага съвременния начин на живот.

Като заключение можем да кажем, че витамините и хранителните добавки действат като предпазен щит за организма, но не трябва да се прекалява с употребата им.Issue,а витамин А подобрява зрението.
Според редица изследвания, хората,които приемат хранителни добавки са по-здрави, грижат се по-добре за външния си вид и следват уравновесен хранителен режим. Храненето на тази група хора (сравнено с неприемащите хранителни добавки) е обогатено с витамини и минерали, съдържа малко мазнини и много растителни влакна.

Необходимостта от хранителни добавки
Нуждата от прием на хранителни добавки зависи от различни фактори като:
* Пол и възраст
* Хранителен режим
* Физическо натоварване
* Здравословно състояние
* Наследственост и др.
Групи хора нуждаещи се от хранителни добавки:
* Бебета и малки деца
* Вегетарианци (поради липсата на витамин В12)
* Възрастни и деца, подложени на диета за отслабване
* Хора с психогенни хранителни разстройства (анорексия, булимия)
* Недохранени деца
* Бременни (непълнолетни момичета)
* Кърмачки
* Страдащи от малабсорбация и други хронични заболявания
* Често боледуващи
* Хора с повишено физическо натоварване
* Възрастни хора
* Хора, подложени на силен стрес
* При продължителен прием на медикаменти.