АЛОЕ ВЕРА И ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

АЗБУЧЕН УКАЗАТЕЛ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ С АЛОЕ ВЕРА И ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ

Алое Вера е най-впечатляващата билка, създавана някога от природата, твърдят американски учени: „От всички билки, които сме изучавали, алое вера е най-удивителната от тях. Чесънът се нарежда на второ място. На тази планета няма нещо, което да съдържа в състава си толкова полезни блага, колкото Алое Вера предлага.”

Алое Вера притежава невероятно широк спектър на действие и приложение. Това се дължи на над 200 съставни действащи вещества, които увеличават многократно действието си като следствие от взаимни ефекти на синергия.
Четири основни действия има Алое Вера – Засилва имунитета, намалява възпаления, намалява раздразнения и облекчава болки, лекува рани.

ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ
Най-древните приложения на алоето са лекуването на рани и козметичното приложение. Алоето е най-големия природен акумулатор на влага. През 20-ти века, когато науката започва да се занимава по-интензивно с това пустинно растение, проф. Михалевски от Парижката Соборна обяснява лечебното действие на алоето с голяма степен на проникване на неговия гел в кожата. Докато почти всички останали козметични средства достигат само първите два слоя на кожата, алоето прониква в много по-голяма дълбочина.

Някои експерти допускат, че достига дори до надкостницата и снабдява тъканите там с така полезните за тях съставки. Благодарение на този факт регенерацията на клетките се ускорява от 6 до 8 пъти, което има изключително благотворно действие върху състоянието на кожата, включително устойчивост на дразнения и неблагоприятни външни фактори.

Алое Вера защитава от изсушаване, стяга и изглажда кожата, намалява образуването на бръчки, повишава защитните функции и улеснява изхвърлянето на стари и мъртви клетки от кожата. Също така води до отлагане на колаген, който изглажда кожата от вътре и я прави по-млада и еластична.

ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ
За разлика от външното приложение, при еднократно вътрешно приложение не може да се очаква значим ефект. Чак след около 4 седмици могат да се наблюдават първите резултати. При използването на алое важи известната на всички хора формула: „Превенцията е по-добра от всяко лечение”.
Широкият спектър на вътрешно действие се основава на укрепващите имунитета свойства на алоето и следователно на принципа на самопомощ.

Алое Вера се отличава с богато съдържание на повече от 75 полезни вещества-витамини, минерали, ензими, аминокиселини, микроелементи и особено мукополизахарида ацеманан. Ацемананът се окачествява като силно действащ имуностимулант. Той подобрява усвояването на хранителните вещества от организма и отделянето на белтъчните шлаки от чревния тракт.

Основните действащи вещества се допълват в хармонична комбинация – цинк, витамин С и флавоноиди. Съдържимите сапонините потискат освен растежа на гъби, така също и развитието на бактерии и вируси. Биофлавоноидите активират от своя страна ензимите в тялото. Танините спират развитието на вредни бактерии в чревната флора, така че този най-важен орган на имунитета да не бива нападан изобщо или да се регенерира много по-бързо.

При вътрешна употреба е препоръчително смесване с пресни плодови или зеленчукови сокове, но не и с горещи напитки и най-вече кафе. Високата температура унищожава натуралните витамини, а кафето повишава метаболизма на организма изключително бързо за кратко време, което би довело до много бързо и непълноценно разграждане на ценните съставки на алоето.

Противопоказания за външна употреба не са известни, но не е желателно смесването на алоевите продукти с обикновена козметика, съдържаща химикали.
При проблемна бременост в първите три месеца първо се консултирайте с личен лекар преди употреба на алое, същото важи и за деца под 1 годинка. Алоето е незаменимо като инструмент за първа помощ и трябва да присъства във всяка аптечка.

4-ТЕ СТЪЛБА НА ЗДРАВЕТО СА: ДОБЪР МЕТАБОЛИЗЪМ, НОРМАЛЕН АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС, ДОБРА ИМУННА СИСТЕМА, ЗДРАВ СТОМАШНО-ЧРЕВЕН ТРАКТ

ПРИЛОЖЕНИЕ НА АЛОЕТО

АБЦЕСИ – Нанасяйте гел многократно на ден (дори на всеки час в остри случаи)за омекотяване на кожата и отваряне на засегнатото място. Процесът на възстановяване протича много бързо и болките се облекчават значително.

АКНЕ – Външно и вътрешно приложение – нанася се гел поне 2 пъти на ден на почистена кожа и се пие гел от алое 3 пъти на ден по 10 мл. Освен хормонално разстройство, причина за акнето е възможно да бъде и нарушено храносмилане. И двете се повлияват благотворно при използване на алоето.

АЛЕРГИИ – Алергиите представляват силна съпротивителна реакция на имунитета на организма, като резултат са възможни от кожни проблеми до астма и други заболявания. Препоръчително в такъв случай е вътрешен прием поне 6 месеца ма гел за пиене Алое Вера – 3 пъти по 30 мл дневно, както и по една капсула Пробиотик 12.

АНГИНА – Препоръчителна е гаргара с алое по няколко пъти на ден – 4 лъжици алое в 250 мл хладка вода. До четири дни в повечето случаи се наблюдава изчезване на възпалението и при леки случаи е препоръчително да не се бърза с прием на антибиотик.

АНЕМИЯ – Алоето действа директно на червените кръвни телца и тяхното образуване, както и подобрява снабдяването им с кислород. Причината за анемията, обаче, трябва да бъде диагностицирана от доктор.

АРТРИТ – Многократно ежедневно мазане на засегнатите стави, като същевременно се приема и вътрешно поне 2 пъти на ден по 30 мл. Препоръчително е и приемането на поне 2 литра течност на ден. В повечето случаи причината е нарушена обмяна на веществата в организма (която може години наред да не бъде правилно диагностицирана), понякога поради вирусна или бактериална инфекция, в редки случаи се засяга и съединителната тъкан. При подагра, което е съпровождащо заболяване, алое вера нормализира пикочната киселина и съответно киселинното съдържание в кръвта.

АСТМА – Вътрешен прием на гел Алое Вера за поне 6 месеца, 3 пъти дневно по 30 мл, както и по една капсула Пробиотик 12. Алоето подобрява снабдяването с кислород на целия организъм и стимулира образуването на нови червени кръвни телца.

АТЕРОСКЛЕРОЗА – Вътрешен прием 3 пъти на ден по 30 мл в продължителност на няколко месеца. Множество изследвания са доказали ефективността на алоето при освобождаване на малки кръвоносни съдове (капиляри и артерии) от наслагвания и запушвания. Основна причина за артериосклерозата са отлаганията, които се увеличават поради високите стойности на холестерина. Научните изследвания доказали тези факти са чат от едно от най-големите изследвания на алоето (5000 души в продължение на 5 години). Според „Journal Of Vascular Desease” при 90% от пациентите е настъпило подобрение, като при над 4500 от тях са документирани намалени стойности на стесняващия артериите LDL и увеличение на защитаващия кръвоносните съдове HDL, както и нормализиране на стойностите на кръвната захар при над 90% от участващите в изследването диабетици.

АФТИ (ЯЗВЕНИ РАНИ В УСТНАТА КУХИНА)  Директно приложения на спрея за първа помощ, изплакване с разтвор от алое и втриване на гел от алое.

АЦИДОЗА (ВИСОКА КИСЕЛИННОСТ В ОРГАНИЗМА) – Вътрешен прием поне 3 месеца, тъй като започващото от чревния тракт прекиселяване на организма обикновено е резултат от неправилно хранене. В дългосрочен план това може да доведе до болести на обмяната на веществата на имунната система.

БЕЛЕЗИ – Многократна дневна употреба на крема с прополис в продължение на период от минимум 3-6 месеца при белези не по-стари от 1 година. Затваря отворени рани и предотвратява образуването на нови белези

БОЛКИ, УСПОКОЯВАНЕ НА БОЛКИ – Нанася се гел върху местата с болки, като за болкоуспокояващото действие на алоето имат основна заслуга салициловата киселина (съставна част на аспирина) и ацеманана. И двете се съдържат в значителни количества, и освен директното намаляване на болката, те постигат вторичен ефект чрез потушаване на възпалението. Причини за болки освен възпаления могат да бъдат и отоци и събирания на течности, които отново чрез алоето се облекчават и премахват изцяло.

БРАДАВИЦИ – Многократно се нанася алоев продукт с висока концентрация на алое (всеки един продукт от алоевата аптечка)

БРОНХИТ – Вътрешен прием в продължение на 4-6 седмици на гел от Алое Вера с мед или Алое Вера с коприва, има доказано благотворно влияние при възпаление на бронхиалната лигавица като ускорява процеса на възстановяване, увеличава имунитета, намалява възпалението и подтиска бактериалната дейност.

БРЪЧКИ – Дневно измиване с разтвор от 10 мл алое в 250 мл топла вода, след което се използва концентрат или специализирани продукти с алое. Феноменът намаляване на бръчките се дължи на два факта: Първо алоето е най-големия естествен резервоар за влага и второ то има стягащо действие върху кожата. Така например коренните жители на южна Африка въпреки напредналата си възраст и постоянното излагане на слънце имат прекрасна гладка кожа почти без бръчки. Тяхната тайна е, че и до днес те се мият със споменатия разтвор и се мажат с натурален гел от алое.

БЪБРЕЦИ – За стимулиране на бъбречната дейност се провежда курс от вътрешен прием на алое (3 пъти по 30 мл), като най-важна е сутрешната доза на гладно. Алоето повишава циркулацията на кръвта в бъбреците и по този начин увеличава тяхната отделителна дейност.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – Силно е препоръчителен вътрешен прием в продължение на няколко месеца. За нормализирането на кръвното налягане голям принос имат т. нар. катехини, които спадат към групата на флавоноидите и имат изключително благотворно влияние.

ВИСОК ХОЛЕСТЕРИН – Препоръчителна е профилактика чрез вътрешен прием 3 пъти на ден по 30 мл. Холестеринът транспортира мастните клетки в организма и високи негови стойности могат да предизвикат редица заболявания на обмяната на веществата. Редовната и постоянна консумация на алое доказано намалява нивото на холестерина и предпазва от заболявания на кръвоносните съдове и свързаните с тях тежки поражения за организма. Тези свои способности алоето дължи на съдържащите в себе си т. нар. стероли – Кампестерол и Бета Ситостерол. Те се свързват на съответните рецепторни точки в тънките черва и намаляват усвояването на лошия LDL холестерин.

ВЪЗПАЛЕНИЯ – Многократно ежедневно нанасяне на гел върху почистените и засегнати места. Придружава се с вътрешна употреба 3 по 30 мл дневно до изчезване на симптомите. Силното антибактериално действие спомага за бързото възстановяване на тъканите по естествен начин.

ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО – Директно впръскване със спрея за спешна помощ или спрея Cistus Incanus, гаргара с разтвор 30 мл. Алое в 150 мл топла вода.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА МЛЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ – След всяко кърмене е препоръчително масажиране с гел, изчаква се да попие и след това се измива с топла вода. Препоръчително е също така и профилактика, за да не се стига изобщо до възпаления.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА НОКЪТНИТЕ ЛЕГЛА – Многократно нанасяне на гел от алое върху почистени нокти, при по-тежки случаи се използва концентрат. Болката намалява и възпалението спада.

ГАЗОВЕ В СТОМАХА И ЧЕРВАТА – При остри случай 20 мл сок на всеки час до намаляване на симптомите, при хронични проблеми – вътрешен прием в продължение на няколко месеца (3-6) – 3 пъти по 30 мл, както и по една капсула Пробиотик 12.

ГАСТРИТ – Вътрешен прием на 30 мл гел от Алое Вера с мед или Алое Вера с коприва, преди всяко хранене, както и по една капсула Пробиотик 12. Действа ефективно и при хеликобактер. Препоръчително е да включите и Пробаланс, който нормализира алкално-киселинния баланс в организма. За по-специфични случай (хеликобактер) – Коластра (течна или на капсули). Коластрата  съдържа – Имуноглобулини  А, D, E, G, M – те  са  широкоспектърни  антитела,  които  защитават организма  от  бактерии,  вируси,  гъбички, алергени и повишават защитните сили на организма.

ГРИП – Вътрешна употреба 3 по 30 мл на ден, впръскване в носа от спрея за спешна помощ и разтривки с термолосион

ГЪБИЧКИ И ГЪБИЧНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ – При тежка форма се приема гел от Алое Вера с коприва 5 пъти на ден по 30 мл вътрешно. Спрея за спешна помощ се използва директно върху засегнатите участъци. Сърбежите и паренето се повлияват много бързо и изчезват. Концентратът от алое може също да се прилага директно както спрея, включително и при вагинални инфекции. При нужда може да се използват свещички от алое (виж хемороиди). Гъбичните микроорганизми населяват чревната флора заедно с другите полезни бактерии и при здравословно състояние на организма не причиняват вреда. При неправилно хранене или прием на антибиотици, обаче започват да се размножават неконтролируемо, преминават стените на червата и по лимфни и кръвни пътища достигат във вътрешните органи и влияят на техните функции. Алоето има антивирусно, антибактериално и антимикотично действие, което спомага за подтискане размножаването на гъбичките.

ГЪБИЧКИ ПО КРАКАТА – Многократно нанасяне на концентрат от алое, както и баня (40 мл алое в литър топла вода). Облекчават веднага сърбежите, а гъбичната инфекция отшумява за максимум 4 седмици. В допълнение и за премахване на неприятната миризма, която гъбичките предизвикват, вечер краката се измиват, подсушават се и се намазват с крем за крака от серията Микросилвър, съдържаща сребърни микро частици.

ДЕЗОДОРАНТ – Нанесено веднага след баня, алоето намалява изпотяването и се бори с процесите на разлагане на потта, които водят след себе си лошата миризма като резултат. Поставете и ролон от серията Микросилвър, съдържаща сребърни микро частици.

ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ – 40 мл алое се разтваря в половин литър топла вода и с него се мият раните 2 пъти дневно. Действа активиращо кръвообращението и улеснява възстановяването, важно е поразените места да не се натоварват.

ДИАБЕТ – Вътрешна употреба от 3 до 6 месеца поне на гел от  Алое Вера с праскова, под лекарски контрол. Препоръчителен прием сутрин, обед и вечер по 10 мл. При диабет тип II е доказано понижение на кръвната захар, както и повишаване на функциите на панкреаса, чиито клетки произвеждат инсулин – хормонът, който регулира по естествен начин нивото на захарта.

ЕРИЗИПЕЛ (ЧЕРВЕН ВЯТЪР) – Засегнатите места се мажат многократно с гел до спадане на червенината. Причината често са бактерии, които са проникнали в кожата през миниатюрни рани или инфекции с гъбички. Тъй като алоето има едновременно антимикотично действие, причината се премахва в най-кратък срок.

ЕРИТРАЗМА – Поразените места се мажат с гел 2 пъти дневно до отшумяване на симптомите.

ЕЧЕМИК – Топли компреси с алое или директно приложение на спрея за спешна помощ.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ – Причините могат да бъдат много различни: от неправилно хранене и нездравословен начин на живот до предизвикано от болестно състояние затлъстяване. Алоето повишава обмяната на веществата и така спомага за разграждането на вредните натрупвания, което действа изключително мотивиращо за пациентите. Вътрешният прием на алое по време на диета предотвратява острите атаки на глад между храненията.

ЗАЩИТНИ СИЛИ (ИМУНИТЕТ) – Благодарение на своя специфичен състав, гелът от алое вера може да допринесе за регулиране на имунната система и да подпомогне правилното й функциониране. Най-силно действащите му съставки са полизахаридите (сложни захари), ензими (молекули, които катализират биохимичните процеси в клетките) и други специални молекули, като лигнин, сапонини и антрахинони (молекули, които проникват в тъканите и пренасят със себе си молекули на имунитета, като по този начин им помагат да стигнат по-бързо до инфектираното място. Някои от тези компоненти имат също антисептични и бактерицидни свойства.)

От всички тези съставки, някой полизахариди, които откриваме в алое вера, са доказали способността си да регулират имунната ни система. Един от тях ацемананът, се радва на голям научен интерес. Смята се, че той допринася за координирането и стимулирането на имунната система. Използва се в някои ваксини за да повиши ефективността им. Изследвания в САЩ (д-р Terry Pulse, 1990) доказват повишение на имунитета дори на болни от СПИН при прием под лекарско наблюдение на големи количества алое дневно. Приложение в такива случаи само с лекарско разрешение и под лекарско наблюдение! При превантивно приемане на алое вера гел за повишаване на имунитета е препоръчителен и приема на Коластра, по 1 капсула на ден. При по-тежки случай Коластрата се пие 3 пъти по 1-2 капсули или Коластра течна 3 пъти по 8 мл за 24 часа.

ИЗГАРЯНИЯ – Използва се спрея за спешна помощ върху засегнатите участъци и след като позасъхне се нанася алое вера концентрат, колкото пъти е необходимо. Болката спада и антибактериалното действие на алоето предпазва от възпаления. Причината за това е магнезиумлактатът, съединение на магнезия, което се среща в никое друго растение с изключение на алоето. Той има болкоуспокояващи свойства и елиминира типичното при изгаряния чувство на напрежение. Алоето спомага за бързата регенерация на кожата.

ИЗМРЪЗВАНИЯ – Чести втривания на гел с внимателни движения за възстановяване на кръвообращението и тъканите.

ИХТИОЗА (РИБЕНИ ЛЮСПИ) – Външно се нанася поне 3 пъти дневно гел . Така се намаляват сърбежите и се успокояват болките. При малки деца вътрешния прием е препоръчителено да се съгласува с лекуващия лекар.

КАТАР НА УСТНАТА КУХИНА – Гаргара и изплакване с разтвор от 30 мл алое и 150 мл топла вода непосредствено след хранене. Обикновено причината е възпаление на лигавицата на устната кухина, а като следствия се наблюдават обложен език, отоци и болки при преглъщане. Оплакванията отшумяват до няколко дни при редовно използване на разтвор с алое.

КИСЕЛИНИ – Алое Вера алкализира тялото, като му помага да балансира прекомерното количество киселини. Препоръчителен прием превантивно на гладно, както и след хранене при нужда.

КОНСТИПАЦИЯ (ЗАПЕК) – Вътрешен прием 2 пъти по 50 мл дневно в продължение на 2-3 дни. За постигане на дълготрайно нормализиране на дейността на чревния тракт се препоръчва прочисващ курс и профилактика (виж. Храносмилателен тракт.)

КОНЮКТИВИТ – Изплакване на очите със смес от алое вера гел и вода (50/50) или директна употреба на спреч за спешна помощ при по-тежки случаи – успокоява веднага болките и възпаленията.

КОСОПАД – Минимум 2 пъти дневно нанасяне на чист гел върху засегнатите участъци в продължение на 10 седмици. Спомага преодоляване на проблеми с кръвообращението и липса на хранителни вещества , но не влияе върху наследствено придобит косопад.

ЛИШЕИ ПО КОЖАТА – При първи симптоми за появата им се прави масаж с гел от алое вера. При хронична поява – вътрешен прием на алое вера гел. Препоръчително е да се спре употребата на козметика с неизвестен произход за да се даде възможност за регенерация на кожата. Гелът от алое може да се използва и като овлажняващ гел за след бръснене.

ЛОШ ДЪХ – Многократно изплакване с разтвор от 40 мл алое гел и 250 мл топла вода. Обикновено причината е възпаление на венците или устната лигавица. Много добри резултати се постигат и чрез използването на специализираните пасти за зъби с алое или сребърни частици (Микросилвър) с антибактериално действие. Обикновено оплакванията изчезват за няколко дни, но за постигане на цялостно лечение е желателно по-дълга употреба. В случаите, когато се дължи на вътрешен проблем в организма се препоръчва прием на алое вера гел 3 пъти по 30 мл за период от 3-6 месеца.

ЛУПУС ЕРИТЕМАТОДЕС – Полисистемно, автоимунно заболяване, което се харектеризира с възпаление на съединителната тъкан и имунокомплексен васкулит. Някои от възможните причинители са: ултравиолетовите лъчи, психическият и физически стрес, вирусни и бактериални инфекции, женски полови хормони, медикаменти и др. При мазане на засегнатите участъци от лицето с гел от алое се наблюдават много добри резултати, една от причините за което е положителната реация на витамин А.

МАЗОЛИ – Спукват се със стерилна игла за да изтече течността. Масажира се обилно с гел от алое и се завива с марля, напоена с алое. Повтаря се многократно до отшумяване на оплакванията.

МАСАЖ – При извършване на масаж е препоръчително втриване на алое, поради неговата способност да отваря порите на кожата и да се абсорбира в много голяма дълбочина. Така то може да се използва като транспортно средатво и на други масажни масла.

МАХМУРЛУК – 1-2 пъти дневно по 50 мл гел от алое. Много дибри резултати дава и течната коластра, приемана по няколко пъти на ден. Прекомерната консумация на алкохол не само трови организма, но и го отслабва значително. Алоето подкрепя и ускорява възстановяването.

МЕНСТРУАЛНИ БОЛКИ – Пие се по 20-30 мл на ден гел от алое вера, като резултатът е нормализиране на цикъла и намаляване контракциите на матката

МИГРЕНА – Вътрешен прием от 3 пъти по 40 мл за детоксикация, която в повечето случай е причината за хроничната мигрена. Други възможни причини са алергия или психически проблеми.

МЛЕЧНИЦА (ГЪБИЧКИ В УСТАТА, КАНДИДОЗА) – Предизвиква се от гъбичката Кандида албиканс (Candida albicans), която се развива по лигавицата на устната кухина, гениталиите и вътрешните органи, предизвиквайки гъбично възпаление. При кандидозата се виждат множество бели или белезникави налепи, които могат да бъдат в устната кухина, хранопровода, пикочния мехур, бъбреците, гениталиите. Препоръчва се продължителен вътрешен прием, а засегнатите външни участъци се мажат с гел от алое или алоев разтвор 40 мл в 250 мл вода.

МУСКУЛНИ КРАМПИ – Вътрешен прием първия ден 3 пъти по 50 мл, след това 3 пъти 30 мл. Причината в повечето случаи е недостиг на определени хранителни вещества, които трябва да се диагностицират и проблема ще се отстрани.

МУСКУЛНА ТРЕСКА – Редовно мазане на засегнатите мускули с МСМ гел с органична сяра и придружаващ прием на 2 пъти по 50 мл гел от алое вера за бързо разграждане на ацидозата. При големи натоварвания се късат малко мускулно влакна, придружено и с окисляване на мускулната тъкан. Препоръчително е леко раздвижване, за да се засили кръвоснабдяването на тъканта и притока на кислород. Гелът за мазане действа обезболяващо, а гелът за пиене действа детоксикиращо.

НАРАНЯВАНИЯ, ХРОНИЧНИ РАНИ, КЪРВЕНЕ ОТ РАНИ – Ожулвания, драскотини, порязвания и отворени рани се почистват внимателно със спрея за спешна помощ (Действа като дезинфиктант.)и се покриват с обилно количество гел от алое (концентрат) или с гел от алое с прополис, който има антисептично действие и спомага за премахване на белези не по-стари от 1 година. Много добро действие при рани от изгаряния и рани при диабетици, кото са хронични поради високото съдържание на захар в кравта, препоръчва се и вътрешен прием за още по-добър резултат. Същото важи и за гнойни рани и фистули.

НЕВРАЛГИЯ – Мазане на засегнатите участъци с гел от алое вера, препоръчително е да е МСМ гела с органична сяра, допълнен с вътрешен прием на алое и витамини от група Б. В резултат симптомите се облекчават и болките намаляват.

НЕВРОДЕРМИТ – Вътрешен прием на Алое Вера гел – 3 пъти по 40 мл дневно минимум 3 месеца. Добри резултати се наблюдават едва след 5-ти месец. Допълнително поразените участъци се мажат многократно с гел и се спазва хранителен режим. Причината за появата може да бъде стрес или на друга психическа основа, но задължително трябва да се потърси специализирана лекарска помощ.

ОБРИВИ ПРИ НОВОРОДЕНИ – Внимателно втриване на чист гел от алое върху отделните мехурчета поне 2 пъти дневно. Обривите и мехурчетата обикновено се появяват в първите месеци върху кожата на новородените и ако не се третират и се спукат, представляват хранителна почва за бактерии. При третирането с алое мехурчетата се скриват до няколко дни.

ОБЩО СЪСТОЯНИЕ – За подобряване на общото състояние се препоръчва поне 3-месечен курс на вътрешен прием. Като резултат се подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, активиране на сърдечната дейност, активиране на отделителната система, както и подобряване на продуктивността на целия организъм.

ОТОЦИ – Започва се с двуседмичен вътрешен прием 3 пъти по 40 мл ежедневно. Отоците представляват събиране на течности в тъканите и почти винаги са предизвикани от недобра кръвна картина. По тази причина извеждането на водата от организма е много важно, но не е по-малко важно е и провеждането на курс за пречистване на кръвта. (виж Пречистване на кръвта.)

ПАРОДОНТОЗА, КЪРВЕНЕ НА ВЕНЦИТЕ – Изплакване на устната кухина поне 2 пъти на ден с алое и втриване на венците с концентрат. Алоето потушава възпалителните процеси и свързаните с тях дискомфорт и болка, както и спира кървенето. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до остра атрофия на венците и загуба на зъби.

ПАНКРЕАС – Вътрешен прием от 2-3 пъти по 30 мл в продължение на няколко месеца повлиява дейността на панкреаса в положителен аспект.

ПМС (ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ) – Вътрешен прием от 3 пъти по 30 мл, в комбинация с мазане на слепоочията и региона на корема с гел от алое.

ПОДСИЧАНЕ – Честа смяна на пелените и мазане на дебел слой алое вера гел. Препоръчват се специализираните бебешки продукти и най-вече крема против подсичане.

ПРЕЧИСТВАНЕ НА КРЪВТА – В продължение на 4-6 седмици дневен прием от 3 пъти по 30 мл гел от алое, към който се добавят 25 мл сок от коприва, 25 мл сок от копър, 3 мл сок от хвойна, 2 мл масло от грейпфрутови семки. Комбинира се със здравословно хранене и здравословен начин на живот.

ПРЕЯЖДАНЕ – 1-2 пъти дневно по 50 мл гел от алое. Прекаляването с храни не само товари организма, но и го отслабва значително. Алоето подкрепя и ускорява възстановяването.

ПРОСТАТА – Вътрешен прием от 3 пъти по 50 мл дневно в продължение на минимум 3 месеца. Причините за проблема могат да бъдат възпаление или инфекция, но и поради увеличение на простатата. В този случай урината не може изцяло да се изхвърли и започва систематично да товари сърцето и бъбреците с токсини. В този случай свойството на алое вера гел се явява безценно.

ПРОФИЛАКТИКА НА ИМУННАТА СИСТЕМА – Здравето много по-лесно се поддържа, отколкото се възстановява. Алоето е известно със своите засилващи организма и укрепващи имунитета свойства. Неговата употреба е особено препоръчителна и точно когато сме здрави.

ПСОРИАЗИС – Поне 4 седмици се напръсква със спрей „Спешна помощ” от аптечката и след като засъхне се нанася концентрата от Алое на засегнатите участъци, като първоначално е възможно да се засилят симптомите. След това се маже с крем от Алое с прополис. В резултат кожата става по-мека и се регенерира по-бързо. Ако причината за поява на псориазиса е обусловена от проблеми свързани с обмяната на веществата, се приема и вътрешно гел от Алое Вера: първата седмица 3 пъти по 40 мл на ден, след това 3 пъти по 30 мл.

ПЪРХУТ – Редовно директно прилагане на спрея за спешна помощ и втриване в кожата на главата без изплакване. Действието се допълва много успешно с използването на шампоан с висок процент на алое в съдържанието си. Алоето заздравява корените на косата, стимулира кръвообращението, намалява сърбежа и нормализира състоянието на кожата на главата.

РАЗДРАЗНЕНИЯ СЛЕД БРЪСНЕНЕ – Намазване с алое гел след бръснене, при по-тежки случаи се мие с разтвор на алое във вода. Спира кръвотечения и облекчава раздразнението в рамките на няколко минути. Препоръчва се употребата на гел или пяна за бръснене с алоева основа, както и успокоителния крем за след бръснене.

РАЗГРАЖДАНЕ НА ТИМУСА – Тимусът е ендокринна жлеза, имаща много важна функция за запазване на енергийния баланс в организма. В него Т-лимфоцитите се специализират да разпознават нормалните функционални клетки на организма и да унищожават непотребните и патологично изменените такива. Тимусът се развива и започва активно да функционира още преди раждането, достигайки максимални размери през пубертета. След това започва да еволюира и до след 40-годишна възраст 90% от функционалната му тъкан се заменя с мастна. Алоето има свойството да запазва функциите на тимуса благодарение на уникалните си съставки, сред които е и ацемананът. Профилактичен вътрешен прием от 3 пъти по 60 мл на ден за 1 месец от 2 до 4 пъти в годината дава много добри резултати и в напреднала възраст и е силно препоръчителен като превенция срещу злокачествени заболявания и изменения.

РАЗСТРОЙСТВО – Представлява естествен механизъм за детоксикация на чревния тракт. В случай, обаче, че продължи много дълго време, чревната флора се разрушава и задължително трябва да се потърси лекарска помощ. В такъв случай трябва да се спре и алоето, защото то има лек разхлабващ ефект. Препоръчително е да се вземе удърна доза (2 пъти по 2 капсули ) Пробиотик 12.

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – Комбинация от външен и вътрешен прием: Масажи с концентрат от Алое или Гел МСМ за поне 6 седмици. Вътрешен прием от 3 пъти по 30 мл дневно, както и подходящи упражнения. Препоръчително е да се започне с масажите още при първите симптоми. Кръвоснабдяването и храненето на кожата се подобрява, кафявите оцветявания намаляват и се предотвратява появата на нови варикозни образувания.

РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – Само като добавка към основната терапия, в случай че е предприета такава. След завършване на курс химио- или лъчетерапия се постигат много добри резултати при повишаване на имунната система при прием на Алое Вера гел за пиене и най-вече течна кравешка коластра (прочети повече за коластрата). Алоето се приема в по-големи дози –50 мл 3 пъти на ден. При хора, които са отказали химио- и лъчетерапия и са се насочили към алтернативен метод на лечение, се препоръчва ежедневен прием на алое вера гел с коприва 3 пъти по 30 мл на ден, по една капсула гъба Рейши, нормализиране на алкално-киселинният баланс с Пробаланс 3 пъти по 4 таблетки дневно и течна коластра за повишаване на защитните сили на организма.

РЕВМАТИЗЪМ – Болки в ставите, съединителната тъкан, мускули и сухожилия най-добре се повлияват при третиране с МСМ гел с органична сяра поне 2 пъти на ден. Като допълнение се прави вътрешен прием на Алое Вера гел за пиене Фрийдъм 3 пъти по 30 мл и капсули Фрийдъм. Препоръчително е за се спазва хранителен режим, по възможност отказ от цигарите, алкохола и свинското месо.

РИНИТ (ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЛИГАВИЦАТА НА НОСТНАТА КУХИНА) – Директно впръскване на спрея за спешна помощ и промивки с разтвор от 40 мл алое в 250 мл вода. Особенно ефективно действат при бактериални инфекции. Отделянето и изхвърлянето на секрети се улеснява при вътрешен прием на алое поне 2 пъти по 30 мл.

РОЗАЦЕЯ – Вътрешен прием на алое вера 3 пъти по 30 мл на ден за поне 2-3 месеца. Засегнатите места се мажат с концентрат от алое 2 пъти на ден. Причината в повечето случаи е нарушение във функцията на стомашно-чревния тракт, което изисква търпение и по-продължителен курс за цялостно лечение. След около 6 седмици червенината по кожата спада.

СИНУЗИТ, ПРОБЛЕМИ СЪС СИНУСИТЕ – Многократно външно и вътрешно мазане с алое гел и/или загряващия термолосион с алое, задължително преди лягане. Паралелно се прави вътрешен прием първите 5 дни на гел за пиене от Алое Вера с цел отделяне на секретите и потушаване на възпалението. Многократно дневно пръскане в носа и в гърлото със спрей Спешна помощ облекчава раздразнението на лигавицата в носната кухина и спомага за отделяне на секрета.

СЛЪНЦЕЗАЩИТА – Алоето има естествен слънцезащитен фактор LSF2-LSF4, който обаче не е достатъчен като единствена защита. Препоръчително е използването на слънцезащитната серия с Алое Вера, разработена за Австралийския пазар.

СТАВНИ БОЛКИ – Поне два пъти дневно външно приложение на гел МСМ с органична сяра – действа болкоуспокояващо и намалява оттоците. За тежки случай виж Ревматизъм.

СТАРЧЕСКИ ПЕТНА – След минимум 5-месечно третиране с гел, поне 2 пъти дневно, съдържащо се в алоето Tyrosinase в комбинация с други биогенни компоненти намалява продукцията на меланин. Петната намаляват, избеляват и могат дори да изчезнат. Препоръчителен е крема с прополис поради подхранващото и избелващо действие на прополиса.

СТРИИ – Многократно се втрива гел от алое – концентрат. Алоето попива в дълбочина, стяга тъканите и им придава еластичност. След няколко месеца на третиране линиите избледняват или напълно изчезват. При бременните се започва още в първите месеци. Препоръчително е и използването на серията с водорасли Algetics.

ТЕМПЕРАТУРА – Естествена съпротивителна реакция на организма, симптом на инфекциозно заболяване. Алоето има смъкващи температурата свойства, благодарение на съдържащата се в него салицилова киселина. Тя има антисептични и бактерицидни свойства, предотвратява протичането на гнилостни процеси и затова се използва като консервант в хранителната промишленост и в домакинството. Нейните производни – естери, соли и други, намират широко приложение в медицината. Особено голямо е приложението на ацетилсалициловата киселина (известна още като аспирин) и фенилсалицилата (лекарството салол). За температура над 38 градуса използвайте Коластра течна или на Коластра на капсули.

УРТИКАРИЯ (КОПРИВНА ТРЕСКА) – Редовно мазане на засегнатите места с гел от алое вера – концентрат и паралелно се пие гел от Алое Вера 3 пъти по 10 мл на ден. Появата на мехур и сърбежи по кожата, без да е имало контакт с коприва или медуза е индикация за уртикария. Причината често е в нарушени функции на стомашно-чревния тракт.

УШНИ БОЛКИ И ВЪЗПАЛЕНИЯ – Директна употреба на спрея за Спешна помощ с помощта на капкомер в самото ухо, а около него моге да се намаже с гел от алое – концентрат или МСМ гела, който има и болкоуспокояващо действие.

ФИСТУЛИ – Многократно външно нанасяне на гел и покриване с напръскана с алое превръзка. Фистулите представляват каналчета, по които изтича гнойта от възпалени тъкани и тяхното затваряне е невъзможно, докато не се премахне гнойното огнище. И тук идва на помощ силното антибактериално действие на алоето. При сериозна инфекция е силно препоръчително и вътрешен прием.

ХЕМОРОИДИ – При тежки случаи се препоръчва използването на свещички от алое (Концентратът се завива във фунийка от фолио, слага се в камерата. Преди употреба фолиото се маха.) Препоръчва се употреба на спрея за спешна помощ след всяко изхождане, както и втриване на концентрата след баня или душ. Влажни кърпички могат също да се пръскат със спрея за спешна помощ и да се употребяват по предназначение.

ХЕРПЕС – Нанасяне на гел още при първите симптоми (зачервяване, мехурчета) и вътрешен прием от 3 пъти по 30 мл до отшумяване на симптомите.

ХРАНОСМИЛАТЕЛЕН ТРАКТ, ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧРЕВНИЯ ТРАКТ – Профилактика – поне 1 път на ден по 30 мл алое вера гел. За прочистване: от 3 до 6 седмици по 3 пъти на ден по 30 мл, в комбинация с половин литър суроватка, разпределена през деня. В чревния тракт се намира 80% от нашата имунна система и при неправилно или ограничено нейно функциониране, последствията са много сериозни.

В нейните множество гънки и завои се отлагат токсини, които не се изхвърлят поради неправилно хранене или констипация. Като следствие се получават хемороиди, сърдечни проблеми, мигрена, хронична умора, вътрешно кървене. Алое Вера се бори с голям брой вредни бактерии и гъби, като същевременно стимулира растежа на полезните и необходимите за нашето оцеляване микроорганизми в храносмилателния тракт, които нормализират неговите функции. Препоръчителна е и употребата на Пробиотик 12. по 1 капсула на ден на гладно.

ЦЕЛУЛИТ – Вътрешно приложение на алое вера гел поне 1 месец по 3 пъти на ден минимум по 20 мл. Два пъти дневно масажиране на засегнатите участъци с алое вера концентрат. Резултатите ще са още по-добри, когато се комбинира с активно движение и хранителен режим, съставен главно от плодове и зеленчуци.

ЦИРЕИ – Причината за поява на цирей е възпаление на каналчето на косъма, космения фуликул или мастна жлеза. Нанася се концентрат от Алое Вера на засегнатите места поне 2 пъти дневно, желателно още при първите симптоми. Алоето намалява възпаленията, възстановява кожата и спомага за по-бързото отшумяване на симптомите. Ако причината за появата е проблем свързан с обмяната на веществата, се препоръчва и вътрешен прием на Алое Вера гел с коприва 3 пъти по 30 мл на ден за период от 3-6 месеца.

ЦИСТИТ – Комбинация от вътрешен прием на Алое Вера гел, 3 пъти по 30 мл и бани за по 20 минути с 50 мл гел от алое, 5 мл масло от грейпфрутови семки. Също така директно приложение със спрея за спешна помощ при щипане и парене.

ЧЕРЕН ДРОБ – Вътрешен прием за поне 8 седмици, 3 пъти по 30 мл на ден. Алоето има очистващи и детоксикиращо действие върху черния дроб, както и добро помощно средство след прекаляване с алкохол и храна. Включете и по 1 капсула гъба Рейши на ден.

ШАРКА – Нанася се алое концентрат 2-3 пъти или по-често, на ден върху зачервените места. Така се облекчава сърбежа и по-лесно се понася болестното състояние.

ЯЗВЕНА БОЛЕСТ НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА – 3 пъти по 30 мл вътрешен прием в дългосрочен аспект, както и по 10 мл преди и след хранене. Включете и Пробиотик 12 по 1 капсула на ден.