SUN CARE – СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ГРИЖА

SUN CARE – СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ГРИЖАОбщоизвестно е, че най-голямата опасност през лятото са ултравиолетовите лъчи на слънцето. Затова се изисква да бъдем особено внимателни по отношение на UV-лъчите, както и към това, как се защитаваме от тях. Да проявяваме равнодушие към този въпрос не е позволено, особено в наши дни, когато постоянно ни залива информация за вредата от UV-лъчите.

Ето защо употребата на слънцезащитни продукти през летните месеци е задължителна. Освен това е необходимо постоянно да се информираме за нови, евентуално подобрени продукти.

Ултравиолетовите вълни са особено опасни за нашето здраве. Те се делят на две категории: UVA и UVB. Всички слънцезащитни продукти на LR имат UVA- и UVB-филтър, водоустойчиви са и съдържат 40% екстракт от Алое Вера. UVA лъчите на слънцето са лъчи с голяма дължина, които преминават през стъкло и проникват дълбоко в човешката кожа.

uva-uvb-uvc

В много случаи предизвикват преждевременно стареене, повлияват на имунната система и са основна причина за поява на рак на кожата. Има ги през цялата година и ако човек е изложен на тях. Действието им може да се появи 20 години по-късно в зависимост от типа кожа и кумулативното им количество.

UVB лъчите от друга страна, въпреки че са с къса дължина, са отговорни за честите болезнени изгаряния, които получаваме през лятото.

Комбинацията от тези видове лъчи е много опасна. Когато кожата е изложена на слънце, някои лъчи се отразяват, други се разсейват, а трети се абсорбинат.

Абсорбирането не ултравиолетовите лъчи и на светлината се дължи на меланиновите гранули в клетките на кожата. Посредством този процес меланинът защитава кожата от вредното въздействие на слънчевата светлина.

Излагането на слънце и особено на UVA- и UVB-лъчи стимулира производството на меланин, а това води до повишаване на пигментацията, т.е. до потъмняване.

Какви последици имат тези лъчи върху кожата?

Ултравиолетовото лъчение активизира свободните радикали, които силно увреждат клетъчния материал. Те имат способността не само да разрушават ДНК-структурата (т.е. генетичния материал на всяка жива клетка), но и да влияя на мембраните, които обгръщат клетките на кожата. Могат да променят ензимите и протеините, необходими за обмяната на веществата на клетката, и да влияят и на аминокиселините, които са градивни елементи на протеините.

Някое от тези действия или всички заедно могат да доведат до поява на тази форма на рак на кожата, причинена от слънчевото лъчение. Всяка година повече от един милион души получават диагноза рак на кожата.

Още по-обезпокоителен е фактът, че всеки пети ще заболее от рак на кожата, а 90% от случаите са резултат от прекомерното излагане на слънце. Поради гореспоменатото, добавянето на UVA и UVB филтри в слънцезащитните продукти е от важно значение!

Как можем да се предпазим от UV-лъчите?

Човешката кожа, като защитен орган притежава собствени защитни механизми срещу вредното действие на слънчевото лъчение.
Тези защитни механизми не кожата са например удебеляване на роговия слой 10 пъти, образуване на меланин, активиране на ензими и др. Когато излагането на слънце е силно повишено или UV-лъчите са много силни, тези защитни механизми не са напълно ефективни. Днес, като се има предвид изтъняването на озоновия слой в атмосферата и влошаването на условията на околната среда, тези механизми вече не са достатъчни. Всеизвестно и на дерматолозите, и на обществеността, е че е необходима допълнителна защита. Тази външна защита се осигурява чрез облеклото или чрез употребата на слънцезащитни продукти.

Като слънцезащитни се определят онези козметични продукти, които възпрепятстват проникването на слънчевите лъчи в кожата (ултравиолетови, видими, инфрачервени) и така предотвратяват или минимизират вредните последици от тях.

През последните години се смята, че UV-лъчението е опасно за здравето. Шумът, който се вдига около UV-лъчите и вредните последици от тях, направи обществото чувствително на тази тема. Като резултат от това голяма част от хората вземат необходимите мерки за слънцезащита.

Но колко от тях са в състояние да изберат и използват правилните продукти, така че да оползотворят напълно защитните им свойства?

Човек би помислил, че употребата на слънцезащитни продукти е много лесна – просто нанасяне и внимателен избор на слънцезащитен фактор са достатъчни. Само че не е толкова лесно.

Чести грешки при избора или употребата на продукт

При грешно използване на продуктите ще доведот до това, в края на краищата да получим наполовина или дори по-малко от защитата, която той предлага. Първо трябва да споменем, че слънцезащитните продукти са само част от защитните мерки и че никой продукт (въпреки неоснователните слухове) не предлага цялостна слънцезащита. През защитния слой, който всеки продукт създава, до известна степен може да проникне лъчение. Това важи и за продуктите, които се рекламират като “пълна защита”.

Голямата опасност от UVA и UVB лъчите изисква употребата на слънцезащитни продукти, които предпазват и от UVA, и от UVB лъчите, и притежават изначение като SPF, който оказва слънцезащитния фактор.

Определянето на т.нар. слънцезащитен фактор става чрез сравняване на времето, което е необходимо за изгарянето на защитена кожа, и времето, за което изгаря незащитена кожа. Това означава, че ако даден слънцезащитен продукт притежава фактор 2, а човек обикновено изгаря за 10 минути, то при използване на съответния продукт ще са нужни 2 х 10 = 20 минути, преди да изгори.

Защитата от UVB лъчите не се увеличава в съответствие със слънцезащитния фактор. Например: слънцезащитен продукт с фактор 30 филтрире 97% от UVB-лъчите, продукт с фактор 15 филтрира 93% от UVB-лъчите и продукт с фактор 2 филтрира 50% от UVB-лъчите.  SUN CARE – СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ГРИЖА

Както отбелязва дерматологът д-р Дрелос, MD, в едно актуално изследване: “по-високият фактор може да е благоприятен за тези, които имат силно чувствителна кожа или за тези, които отиват в тропиците.

Следователно колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-добра е защитата. Има различни нива на защита, които отговарят на типа кожа и съответната чувствителност. Общо взето трябва да се консултирате с лекар, ако взимате медикаменти или сте подложени на лечение, което може да е опасно в комбинация с излагането на слънце. Ако се съобразявате с гореспоменатото, не ви остава нищо друго освен да изберете правилната защита с подходящия слънцезащитен фактор.

Що се отнася до текстурата и свойствата на слънцезащитните продукти, днес има голямо разнообразие. Те могат да бъдат под формата на спрей, крем и др. Има такива, предназначени за защита на косата, деликатната кожа на лицето или за тялото. Така че новите текстури и свойства предлагат голяма свобода при избора.

Благодарение на богатата гама от слънцезащитни продукти под формата на лосиони, кремове, спрейове, фон дьо тен и продукти за след слънце, LR Health & Beauty Systems удовлетворява всички ваши потребности през лятото.

С дял от 40% Алое Вера е основна съставка на слънцезащитните продукти. По този начин кожата е идеално защитена, подхранена, роговият слой постоянно обновен, а хидратацията се запазва. Освен това се предотвратява лющенето на кожата, което често се наблюдава в края на лятото.   SUN CARE – СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ГРИЖА

Комбинация, която отличава продуктите на LR от останалите.

Тук става въпрос за правилен начин на защита на кожата от слънчевото лъчение и от изсушаване. Тяхната текстура е идеална за всеки тип кожа. Не лепнат, попиват бързо и се нанасят лесно. В началото на лятото независимо от това, дали сте със светла или тъмна кожа, трябва да ползвате продукти с висок слънцезащитен фактор.

SUN-CARE4

Важно указание за нашите слънцезащитни продукти:

Те се нанасят преди дневния крем, за да попият напълно, за избягване на фототоксични реакции, поява на хиперпигментиране или други кожни проблеми и допълваме дневния крем. Това се отнася за слънцезащитните продукти за лицето, които ползваме в града. По време на слънчеви бани нанасянето на слънцезащитния крем върху лицето и тялото трябва да се повтаря непрекъснато на равни времеви интервали.

Когато слънцезащитните продукти се ползват правилно, може да сте защитени от вредното UV-лъчение. Ние прилагаме Алое Вера и нейните богати хидратиращи и с ефект против бръчки съставки по най-добрия начин, за да може да се запази хидробалансът на кожата, а тя да е подхранена и успокоена.

Свойствата на слънцезащитните продукти с Алое Вера са особено важни в грижата за лицето и тялото.
Богатите им ценни съставки съживяват, подхранват, хидратират, освежават и успокояват.
Aloe Vera & биоекстракт от ананас за максимална грижа – ензими, минерали и витамини подпомагат регенерацията на кожата.
Dry touch ефект – продуктите попиват бързо, не лъщят, не лепнат и не оставят бели следи по кожата
Water droplet технология за максимална хидратация, за освежаващо усещане като хиляди малки капчици вода върху кожата
Пептидна комбинация с доказан anti-aging ефект стимулира производството на колаген и еластин и помага за по-гладък вид на кожата.

ПРЕПОРЪКА ПРИ УПОТРЕБА НА СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ

■За предпочитане са водоустойчивите слънцезащитни продукти, особено когато прекарвате дълго време във вода.
■ Използвайте обилно количество от продуктите за слънцезащита и ги нанасяйте повторно на равни интервали от време.
■ Нанасяйте повторно слънцезащитните продукти след избърсване с кърпа, след игра или спортуване на слънце и дори и когато сте под чадъра.
■За децата е необходимо по-голямо количество от продуктите, редовно повторно нанасяне и висок фактор на защита.
■ Нанасяйте слънцезащитните продукти около 30 минути преди слънчеви бани.
■ Избягвайте излагане на слънце между 11:00 – 15:00 ч.
■ Бъдете особено внимателни, ако сте със светла кожа, руса, червена или светлокафява коса, сини очи, ако имате лунички или изгаряния.
■Бъдете изключително внимателни, ако имате наследствена предразположеност към карциноми.
Внимавайте, ако страдате от кожни заболявания, били сте наскоро оперирани или сте били подложени на лечение срещу рак на кожата.

SUN CARE – СЛЪНЦЕЗАЩИТНА ГРИЖА